Terrain use by an expanding brown bear population in relation to age, recreational resorts and human settlements
By C. Nellemann, O. Støen, J. Kindberg, Jon E. Swenson, I. Vistnes, G. Ericsson, Jonna Katajisto, B. Kaltenborn, Jodie Martin, A. Ordiz. 2007
229 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Ecology
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/a4d6568dc696c904e12c3d4c8d131b769719a413
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Ecology
Citations in the corpus
- Consequences of brown bear viewing tourism : A review (2017, background): “2014a, 2014b, 2014c), which often stay further away from human settlements (Nellemann et al., 2007).”
- The mating system of the brown bear Ursus arctos (2012, background): “…factor determining the distribution of brown bears in their historical range (Kaczensky et al. 2006); it alters their ecology and behaviour, such as habitat selection and circadian rhythms (Pasitschniak-Arts 1993, Swenson 1999, Klinka & Reimchen 2002, Ciarniello et al. 2007, Nellemann et al. 2007).”
- Do bears know they are being hunted (2012, background): “Sexual dimorphism and differing reproductive strategies contribute to sexual segregation in habitat use by bears, most likely to avoid infanticide and human activities (Rode et al., 2006; Nellemann et al., 2007; Libal et al., 2011).”
- Estimating population size and trends of the Swedish brown bear Ursus arctos population (2011, background): “The brown bear Ursus arctos is a typical example of a cryptic animal with these characteristics, it occurs at relatively low densities, even within established areas, and it avoids humans (Nielsen et al. 2004, Nellemann et al. 2007).”
- Brown bear habitat suitability in the Pyrenees: transferability across sites and linking scales to make the most of scarce data (2012, result): “As expected, bears preferred areas with high hard-mast tree cover, sufficient forest connectivity and rugged terrain, which is consistent with the literature (although at different spatial scales, Apps et al. 2004; Nellemann et al. 2007; Martin et al. 2010).”
- Coping with human disturbance: spatial and temporal tactics of the brown bear (Ursus arctos) (2010, background): “In particular, slopes can provide increased security for bears (Apps et al. 2004; Nellemann et al. 2007) by increasing the detection range, owing to increased visibility and more olfactory information delivered by the wind (S.”
- Genetics and conservation of European brown bears Ursus arctos (2011, background): “Humans influence bear populations in many ways, particularly through hunting and effectively reducing the amount of habitat available to bears (Nellemann et al. 2007, Bischof et al. 2009).”
- Lasting behavioural responses of brown bears to experimental encounters with humans (2013, background): “Also at the population level, repeated encounters with humans may help explain the distribution of large carnivores in the landscape, with adults often living further away from human settlements than juveniles (e.g. Nellemann et al. 2007).”
- Evolutionary and ecological traps for brown bears Ursus arctos in human‐modified landscapes (2018, background): “…bears exhibit a despotic social organisation where adult males may influence the habitats chosen by females with cubs (as females seek to avoid SSI; Nellemann et al. 2007, Elfström et al. 2014) and cause females with cubs to select areas closer to roads more often than other bears, displacements…”
- Difference in spatiotemporal patterns of wildlife road-crossings and wildlife-vehicle collisions (2012, methodology): “Following previous research, we calculated a terrain ruggedness index for each cell to represent topographic heterogeneity (Riley et al., 1999; Nellemann et al., 2007; NSTC, 2008).”
- Ultimate and proximate mechanisms underlying the occurrence of bears close to human settlements: review and management implications (2014, unknown): “In Scandinavia, Nellemann et al. (2007) reported that both adult males and females occurred farther from settlements than subadult brown bears.”