Feeding strategies and diets of breeding grey-headed and wandering albatrosses at South Georgia
By José C. Xavier, J. Croxall, Phil N. Trathan, A. G. Wood. 2003
86 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Ecology, Global and Planetary Change
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/6ab3c83d3456ebe8f9b563e1ca4bc4a7c7508097
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Ecology
In Global and Planetary Change
Citations in the corpus
- Quantifying habitat use and preferences of pelagic seabirds using individual movement data: a review (2009, background): “Similarly, as habitat use may vary inter-annually (Xavier et al. 2003, Pinaud et al. 2005), and between populations (González-Solis et al. 2000a, Grémillet et al. 2004, Rayner et al. 2008), potential plasticity in habitat preferences should be considered, and if possible incorporated into analyses…”
- Sexual segregation in distribution, diet and trophic level of seabirds: insights from stable isotope analysis (2011, background): “dinal segregation by sex in the wandering albatross is evident at other colonies and times of year (Weimerskirch et al. 1993; Xavier and Croxall 2005), this is not the case around South Georgia during brood-guard, when both sexes concentrate in waters at 53–55°S ( Xavier et al. 2003 ).”
- Identifying predictable foraging habitats for a wide‐ranging marine predator using ensemble ecological niche models (2015, background): “GHA are known to seize prey from the ocean surface (<2–3 m depth; Huin & Prince, 1997) and to feed predominantly on ommastrephid squid, including Martialia hyadesi, crustaceans, including Antarctic krill Euphausia superba and, less commonly, lamprey Geotria australis, mesopelagic fish and gelatinous”
- Foraging and provisioning strategies of the light-mantled sooty albatross at South Georgia: competition and co-existence with sympatric pelagic predators (2005, background): “It is, therefore, surprising that LMSA do not utilise these alternative local sites that are obviously key foraging grounds for the other species, as well as for wandering albatrosses, 267 Mar Ecol Prog Ser 285: 259–270, 2005 particularly during brooding (Xavier et al. 2003).”