FORAGING ECOLOGY OF NORTHERN ELEPHANT SEALS
By B. L. Boeuf, D. Crocker, Daniel P. Costa, S. Blackwell, P. Webb, D. Houser. 2000
439 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Ecology, Global and Planetary Change, Nature and Landscape Conservation
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/83176946c5ec5df5fe5e7625227310e9adab8fc2
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Ecology
- Y. Cherel
- Daniel P. Costa
- Henri Weimerskirch
- R. Phillips
- P. Richard
- Ewan D. Wakefield
- C. Guinet
- S. Bearhop
In Global and Planetary Change
In Nature and Landscape Conservation
Citations in the corpus
- Prey-dependent foraging tactics and prey profitability in a marine mammal (2002, background): “Pinnipeds appear to forage both during daylight and darkness (Kooyman 1975, Boness et al. 1994, Coltman et al. 1997, Le Boeuf et al. 2000), thus it will be important to determine how light level and the sensory systems used to locate prey could affect profitability.”
- Southern elephant seal trajectories, fronts and eddies in the Brazil/Malvinas Confluence (2006, methodology): “To evaluate the seal tracks relative to ocean currents, we assumed a theoretical dive to a depth of 400m lasting 20min, consistent with known elephant seal diving behavior (Hindell et al., 1991; Campagna et al., 1998, 1999; Le Boeuf et al., 2000 and Fig.”
- DIFFERENCES IN FORAGING LOCATION OF MEXICAN AND CALIFORNIA ELEPHANT SEALS: EVIDENCE FROM STABLE ISOTOPES IN PUPS (2006, background): “It is interesting to note that some AN females also feed nearshore in the Gulf of Alaska (Le Boeuf et al. 2000, Fig.”
- Segregation of Beaufort Sea beluga whales during the open-water season (2006, positive): “For example, in the dimorphic northern elephant seal (Mirounga angustirostris (Gill, 1866)), males are up to 10 times the size of females and, as a result, are assumed to require different feeding strategies, resources, and habitat use to maintain this size difference ( Le Boeuf et al. 2000 ).”
- Loyalty pays: potential life history consequences of fidelity to marine foraging regions by southern elephant seals (2004, background): “…observations of foraging site fidelity have been made for male and female northern elephant seals, M. angustirostris (Stewart & DeLong 1995; Le Boeuf et al. 2000), but the degree of spatial overlap in successive migrations has not been quantified, nor have the potential ecological or…”
- Sex differences in the seasonal patterns of energy storage and expenditure in a phocid seal (2003, background): “Nevertheless, like grey seals, female elephant seals, Mirounga angustirostris and M. leonine, appear to gain mass after both periods of terrestrial fasting (Boyd, Arnbom & Fedak 1993; Carlini et al. 1999; Le Boeuf et al. 2000).”
- Sexual segregation in a wide-ranging marine predator is a consequence of habitat selection (2015, background): “330 Sex-specific Diving Behaviour 331 Males and females may adopt different diving tactics as a consequence of intrinsic 332 constraints, competition, habitat segregation or prey preferences (Le Boeuf et al. 2000, 333 Garthe et al. 2001, reviewed in Machovsky Capuska et al. 2011).”
- Foraging ecology of subantarctic fur seals Arctocephalus tropicalis breeding on Amsterdam Island: seasonal changes in relation to maternal characteristics and pup growth (2004, methodology): “When comparing distances between fixes obtained from the 4 individuals equipped with both Argos and TDR tags (Table 2), mean distance estimated between geolocation and satellite positions was similar to that found in previous studies (Hill 1994, LeBœuf et al. 2000).”
- Dispersal of female southern elephant seals and their prey consumption during the austral summer: relevance to management and oceanographic zones (2003, neutral): “…8·12–8·30 26·34–26·99 Jan1 0·22–0·22 3·48–3·58 8·84–8·98 3·40–3·47 15·94–16·26 Jan2 0·68–0·70 1·69–1·75 1·40–1·43 1·58–1·62 5·35–5·50 Total 5·18–5·37 26·62–27·37 49·94–51·05 40·98–42·02 122·73–125·81 711 Summer prey consumption by elephant seals © 2003 British Ecological Society, Journal of…”