Foraging ranges, diets and feeding locations of gannets Morus bassanus in the North Sea:evidence from satellite telemetry
By Kc Hamer, R. Phillips, Sarah Wanless, M. Harris, A. G. Wood. 2000
150 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Ecology, Global and Planetary Change, Nature and Landscape Conservation
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/79987e25c1d96879ea310e0934678287f42fc909
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Ecology
- R. Phillips
- Ewan D. Wakefield
- S. Votier
- S. Bearhop
- Henri Weimerskirch
- Sarah Wanless
- D. Grémillet
- F. Daunt
In Global and Planetary Change
In Nature and Landscape Conservation
Citations in the corpus
- Individual responses of seabirds to commercial fisheries revealed using GPS tracking, stable isotopes and vessel monitoring systems (2010, methodology): “Gannets typically rest on the water at night (Hamer et al. 2000), so only daylight tracks were used.”
- Foraging strategies of the black-legged kittiwake Rissa tridactyla at a North Sea colony: evidence for a maximum foraging range (2002, background): “Recent work on Northern gannets Morus bassanus in the North Sea has shown a very strong relationship between range and trip duration (Hamer et al. 2000, 2001).”
- Sex-specific foraging behaviour in tropical boobies: does size matter? (2005, background): “ Hamer et al. (2000, 2001) have demonstrated a linear relationship between foraging trip duration and foraging range in the closely related Northern Gannet.”
- Offshore diplomacy, or how seabirds mitigate intra-specific competition: a case study based on GPS tracking of Cape gannets from neighbouring colonies (2004, background): “Foraging trip length is a reliable proxy for foraging effort in gannets (Hamer et al. 2000).”
- Quantifying habitat use and preferences of pelagic seabirds using individual movement data: a review (2009, background): “…spp. (e.g. Falk & Moller 1995), Calonectris spp. (e.g. Gonzalez-Solis et al. 2007, Magalhães et al. 2008), and Puffinus spp. (e.g. Shaffer et al. 2006, Guilford et al. 2009), to sulids (e.g. Hamer et al. 2000, Weimerskirch et al. 2005) and frigatebirds Fregata spp. (Weimerskirch et al. 2004).”
- A fine-scale time budget of Cape gannets provides insights into the foraging strategies of coastal seabirds (2004, background): “Foraging trip length is a reliable proxy for foraging effort in gannets (Hamer et al. 2000).”
- Inter-colony movements, at-sea behaviour and foraging in an immature seabird: results from GPS-PPT tracking, radio-tracking and stable isotope analysis (2011, background): “... immature gannets caught on Grassholm in 2009 travelled extensively throughout the Irish Sea, Celtic Sea, NE Atlantic and the Bay of Biscay, moving much greater distances compared with breeders tracked from the same colony during 2006 (Fig. 1). Annual variation in food availability may inXuence f”
- Annual variation in diets, feeding locations and foraging behaviour of gannets in the North Sea: flexibility, consistency and constraint (2007, methodology): “Following Hamer et al. (2000), we used only data of Class A or better to examine foraging locations at sea, giving us a maximum SD on each location of 7 km, which was small in comparison with distances travelled by birds (see below).”
- Low energy values of fish as a probable cause of a major seabird breeding failure in the North Sea (2005, methodology): “…of common guillemot, pigeon guillemot Cepphus columba and northern gannet Morus bassanus using VHF and satellite telemetry have demonstrated that individuals spending less time at the colony also spend more time actively foraging (Monaghan et al. 1994, Hamer et al. 2000, Litzow & Piatt 2003).”
- Sexual segregation in a wide-ranging marine predator is a consequence of habitat selection (2015, background): “85 Northern gannets (Morus bassanus, henceforth gannets) are medium-range foragers, 86 typically travelling tens to hundreds of kilometres from their colonies to obtain food for 87 themselves and their offspring (Hamer et al. 2000, Wakefield et al. 2013).”
- The impact of the sandeel fishery closure on seabird food consumption, distribution, and productivity in the northwestern North Sea (2008, background): “Foraging locations from at-sea surveys (Wanless et al. 1998; Camphuysen 2005) and from breeding birds carrying transmitting devices (Wanless et al. 1990, 1991; Hamer et al. 2000 ) or archival loggers (Daunt et al. 2002, 2006; Wanless et al. 2005) indicated that the source colonies of birds that for”
- Foraging strategy of a tropical seabird, the red- footed booby, in a dynamic marine environment (2005, background): “The much larger northern gannet Morus bassanus forages at a maximum range of 540 km (mean 232 km) with trips lasting 13 to 84 h (Hamer et al. 2000).”
- Spatio-temporal use of the urban habitat by feral pigeons (Columba livia) (2006, unknown): “found by Havlin (1979) and Reinke (1959).”