Movements and activities of white-lipped peccaries in Corcovado National Park, Costa Rica
By E. Carrillo, J. Sáenz, T. Fuller. 2002
83 citations recorded by the source corpus.
Abstract The conservation of remnant populations of white-lipped peccaries in Central America depends on adequate documentation of their habitat needs and behavior. Thus, we monitored the activity patterns, local distributions, and home ranges of 36 (25F:11M) radio-marked white-lipped peccaries, all members of a single “super” herd, in part of Corcovado National Park, their largest stronghold in Costa Rica, during 1996–1998. Peccaries were diurnal all year with a period of reduced activity during the middle of the day. They were found more often than expected (vs. random use) in primary forest during February to May, in secondary and coastal forest during June to September, and in herbaceous swamp during October to January, corresponding to relative fruit abundance. Overall, the peccary herd ranged over an area of 2 , but use of the area shifted seasonally and movements were reduced when fruit was most abundant. Our data agree with the suggestion that peccary density may be higher where the interspersion or close proximity and mix of seasonally important habitats is high, and thus where peccaries do not have to travel as far for food. Habitat interspersion is therefore a significant conservation concern and should be addressed to make certain that peccary populations are not limited.
Subfields: Ecology, Ecology, Evolution, Behavior and Systematics, Small Animals
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/d3c0f777e12ad0837101bb272eb777c1c7596ec6
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Ecology
In Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
In Small Animals
Citations in the corpus
- Fruit Availability and Peccary Frugivory in an Isolated Atlantic Forest Fragment: Effects on Peccary Ranging Behavior and Habitat Use (2007, background): “In the seasonal tropical forest of Corcovado National Park (47,000 ha), Costa Rica, periods of fruit scarcity were associated with range expansion and above-average long-distance movements by white-lipped peccaries (Altrichter et al. 2001, Carrillo et al. 2002).”
- A REVIEW OF PECCARY–PALM INTERACTIONS AND THEIR ECOLOGICAL RAMIFICATIONS ACROSS THE NEOTROPICS (2006, background): “However, radiotracking studies, which have only been undertaken on a peninsula (Carrillo et al. 2002) and an island (Fragoso 1998a), suggest that white-lipped peccaries have stable home ranges.”
- Home Range and Habitat Preferences of White-Lipped Peccaries (Tayassu pecari) in Calakmul, Campeche, Mexico (2009, background): “…for a 39-member herd in Maraca Island, Roraima, Brazil (Fragoso 1998); 37.2 km2 for a 40- to 70-member herd in Corcovado National Park, Costa Rica (Carrillo et al. 2002); 18.71 km2 for a 42-member herd in the Atlantic Forest region of Brazil (Keuroghlian et al. 2004), and between 14.3 and 84.8…”
- Habitat Preferences of Ungulates in Hunted and Nonhunted Areas in the Calakmul Forest, Campeche, Mexico1 (2005, background): “…estimated from tracks (Fragoso et al. 2000), they have been found to walk most of the time in a single file when traveling, making it impossible to distinguish individual tracks (Kiltie & Terborgh 1983, Fragoso 1994, Hernandez et al. 1995, Sowls 1997, Altrichter et al. 2002, Carrillo et al. 2002).”
- Area use by white-lipped and collared peccaries (Tayassu pecari and Tayassu tajacu) in a tropical forest fragment (2004, background): “In the continuous forest of the park, they observed a high level of spatial overlap between herds (Carrillo et al., 2002; see also Fragoso, 1994).”
- Range-wide declines of a key Neotropical ecosystem architect, the Near Threatened white-lipped peccary Tayassu pecari (2011, background): “Individual groups also range over very large areas (from , 40 km2 to 120–200 km2; Fragoso, 1998; Carrillo et al., 2002; Reyna-Hurtado et al., 2010).”