Autumn movements, home ranges, and winter density of narwhals (Monodon monoceros) tagged in Tremblay Sound, Baffin Island
By M. Heide‐Jørgensen, R. Dietz, K. Laidre, P. Richard. Polar Biology, 2002
96 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Atmospheric Science, Ecology, Oceanography
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/6f8cdc211533ff3355367d59d8d5035bdb0dab4c
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Atmospheric Science
In Ecology
In Oceanography
Citations in the corpus
- The migratory behaviour of narwhals (Monodon monoceros) (2003, background): “…leave their well-defined summering grounds at a specific time (prior to ice formation) and move in certain “corridors” towards their wintering grounds (cf. Dietz et al. 2001; Heide-Jørgensen et al. 2002a) and arrive predictably on wintering grounds, where they make localized movements for 6 months.”
- Movements of satellite-monitored humpback whales on their feeding ground along the Antarctic Peninsula (2008, unknown): “When more than one good quality position was available per day, average daily positions were used to minimize autocorrelation bias in home range calculations (e.g., Heide-Jørgensen et al. 2002).”
- Summer distribution patterns of southern resident killer whales Orcinus orca: core areas and spatial segregation of social groups (2007, background): “Kernel density estimators have been used extensively in wildlife distribution studies, with recent application to several cetacean species (e.g. Heide-Jorgensen et al. 2002, Hobbs et al. 2005).”
- Deep-diving by narwhals Monodon monoceros: differences in foraging behavior between wintering areas? (2003, methodology): “PhD thesis, University of Washington, Seattle Laidre KL, Heide-Jørgensen MP, Dietz R (2002) Diving behaviour of narwhals (Monodon monoceros) at two coastal localities in the Canadian High Arctic.”
- Quantifying the sensitivity of Arctic marine mammals to climate-induced habitat change. (2008, background): “These disjunct seasonal distributions are connected by extensive annual migrations (.1000 km) that last approximately two months (Koski and Davis 1994, Dietz et al. 2001, Heide-Jørgensen et al. 2002a, 2003a, Innes et al. 2002).”
- WINTER FEEDING INTENSITY OF NARWHALS (MONODON MONOCEROS) (2005, background): “From November through April, approximately 50,000 narwhals (Innes et al. 2002) remain in localized areas (25,000 km2) in central Baffin Bay (Heide-Jørgensen and Dietz 1995; Dietz et al. 2001; Heide-Jørgensen et al. 2002a, 2003a).”