The effect of prey abundance and foraging tactics on the population dynamics of a social, territorial carnivore, the spotted hyena
By Oliver P. Höner, B. Wachter, M. East, V. Runyoro, Heribert Hofer. 2005
112 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Developmental Biology, Ecology, Social Psychology
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/6054c6e07887163b2089e71ff9cd8270279cd579
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Developmental Biology
In Ecology
- Jennifer E. Smith
- Kay E. Holekamp
- S. Dawes
- J. Kolowski
- K. Theis
- Katharine E. Graham
- F. Prevosti
- S. Vizcaino
In Social Psychology
- Jennifer E. Smith
- S. Dawes
- Kay E. Holekamp
- J. Kolowski
- Katharine E. Graham
- J. Estrada
- Adrienne L. Hopper
- Stacey L. Piotrowski
Citations in the corpus
- Social and ecological determinants of fission-fusion dynamics in the spotted hyaena (2008, background): “In Tanzania and Namibia, hyaenas redistribute themselves from less profitable areas to more profitable areas in response to long-term changes in prey abundance (Trinkel et al. 2004; Höner et al. 2005).”
- Paleoecology of the large carnivore guild from the late Pleistocene of Argentina (2006, background): “Furthermore, the positive relationship between carnivore density and prey abundance was found for several carnivores in different hab− itats (e.g., Bertram 1979; Handy and Biggot 1979; Macdon− ald 1983; East 1984; Creel et al. 2001; Fuller and Sievert 2001; Carbone and Gittleman 2002; Höner et al. 2”
- Daily Patterns of Activity in the Spotted Hyena (2007, background): “Although low-ranking female spotted hyenas range more widely than high-ranking females (Boydston et al. 2003a; Honer et al. 2005), we found no rank-related variation in movement rate or activity levels among the females followed here.”
- Greetings promote cooperation and reinforce social bonds among spotted hyaenas (2011, background): “Feeding competition is reduced seasonally when migratory ungulates are present with resident herds (Holekamp et al. 1996; Höner et al. 2005; Smith et al. 2008).”