Characteristics of dispersal in wolverines
By K. Vangen, J. Persson, A. Landa, R. Andersen, Peter Segerström. 2001
106 citations recorded by the source corpus.
Subfields: Ecology, Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
View Paper: https://www.semanticscholar.org/paper/34daef84e0e65ad5be47b9471a11f4576568acad
How researchers see this paper
The researchers whose trusted networks rank it highest, strongest advocate first. Every researcher gets a different order.
In Ecology
- J. Persson
- J. Mattisson
- Audrey J. Magoun
- R. Inman
- Peter Segerström
- Henrik Brøseth
- K. Larsen
- R. Andersen
In Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Citations in the corpus
- Investment in territorial defence depends on rearing environment in brown trout (Salmo trutta) (2003, background): “Since rearing often involves young specimens, this information is particularly important in species where the young establish territories, e.g. fish (Groot and Margolis 1991), lizards (Stamps and Krishnan 1994a), birds (Hogstad 1999) and mammals (Vangen et al. 2001).”
- Exploration correlates with settlement: red squirrel dispersal in contrasting habitats (2004, background): “While exploratory excursions have been observed in a variety of taxa – Belding’s ground squirrels (Holekamp 1986), Columbian ground squirrels (Wiggett, Boag & Wiggett 1989), coyotes (Harrison, Harrison & Odonoghue 1991), and wolverines (Vangen et al. 2001) – these studies did not find a strong predi”
- Female wolverine (Gulo gulo) reproduction: reproductive costs and winter food availability (2005, background): “, juveniles 0–1 year old) are weaned at 9– 10 weeks of age (Iversen 1972) and appear to be independent of their mother in August at 5–6 months of age (Vangen et al. 2001).”
- Colonization History and Noninvasive Monitoring of a Reestablished Wolverine Population (2004, methodology): “A dispersal distance of almost 500 km has to our knowledge never been reported in the literature, probably because radio contact with long-distance dispersers is readily lost (Vangen et al. 2001).”
- The wolverine's niche: linking reproductive chronology, caching, competition, and climate (2012, background): “—Vangen et al. (2001) studied timing of exploratory movements and dispersal of 24 known-age juvenile wolverines and found that wolverines were 11 months old on average when they made their 1st exploratory movement outside their mother’s home range.”